schilder met binnenmuurverfrol
Tips waarmee je rekening kan houden bij het kiezen van een verfrol

WELKE VERFROL VOOR BINNENMUURVERVEN

De meeste schilders hebben hun voorkeuren, zo dus ook met het soort verfrol dat ze het liefst gebruiken. De vezels en de poolhoogte heeft ontegensprekelijk invloed op het resultaat van ons schilderwerk, zowel de dekkracht en het aspect van de droge verffilm worden hierdoor beïnvloed. Hieronder geven we je enkele richtlijnen voor het behalen van het resultaat dat jij wilt met een verfrol.

Soorten verfrollen


Polyamiderol, microvezelrol, nylon verfrollen, … Wat zijn deze juist en wat zijn de verschillen?

Een polyamide verfrol neemt veel verf op en geeft veel verf af bij het rollen. Prima voor de dekkracht! Het nadeel is dat deze rol met bepaalde matte verven een minder fraaie structuur kan achterlaten in de droge laag (kattentongetjes). De verf een beetje verdunnen met water (ca.5%) en… voldoende verf gebruiken (!), zal het eindresultaat gunstig beïnvloeden.

polyamide verfrollen

Een microvezel verfrol zorgt voor een fijnere verfprint en een minder gestructureerde, gladdere droge verffilm. Maar de keerzijde is dat deze rol moeilijker verf opneemt en moeilijker veel verf afgeeft. De verf een weinig verdunnen zal hier zeker helpen. Een microvezelrol ligt soms zwaarder in de hand en is in vergelijking met een polyamiderol moeilijker te reinigen.

microvezel verfrollen

Een nylon verfrol wordt meer gebruikt voor het rollen van 2-componenten verven

nylon verfrollen

Poolhoogte


Voor het rollen van ruwere of gestructureerde muuroppervlakken (bv. gevels) kies je best een rol met hogere pool waarmee je gemakkelijker diepere delen in de ondergrond kan raken en vullen. Een polyamiderol met een poolhoogte van 15 mm, 18 mm of 21 mm is hiervoor geschikt.

Binnenmuurverven schilderen op gladde wanden, gepleisterd of in gipsvezelplaat, kan je het mooist afwerken met een polyamiderol of microvezelrol van 9 mm tot 12 mm (de meest gangbare poolhoogte in de Belgische markt).

Rollen met lagere poolhoogten kunnen perfect en geven een zeer gladde afwerking. Doch hierbij moet men rekening houden dat een extra laag nodig kan zijn om een perfecte dekking van de ondergrond te bekomen.

Wenst men binnenmuren te lakken dan zal men hoe dan ook voor een korte poolhoogte moeten kiezen. De klassieke ‘lakrollen’ in groot formaat zijn hier de beste keuze.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.