De do’s en don’ts

WAAR LET JE BEST OP BIJ VLOERVERF?

Schilderen of herschilderen van vloeren is voor vele schilders geen dagelijkse job, we helpen je graag op weg met enkele praktische richtlijnen. Zo is een goede voorbehandeling en de juiste laagdikte cruciaal voor ’n geslaagd project.

Nieuwe vloeren
 

Nieuw beton en vooral zogenaamd polybeton kan erg gesloten zijn en dus niet of onvoldoende poreus om een goede hechting te verzekeren. Hier moet het betonoppervlak met een diamantschijf voldoende open geschuurd worden of poreus gemaakt worden. Zandstralen of kogelstralen zijn mogelijke alternatieve behandelingen.

Hoe dan ook, het kale betonoppervlak moet ontdaan zijn van cementsluier en moet voldoende poreus zijn om de eerste laag verdunde vloerverf goed op te nemen om verzekerd te zijn van een goede hechtingsbrug.

Vloeren in “polybeton” moeten eveneens eerst opgeschuurd worden.

Reeds geschilderde vloeren
 

Reeds geschilderde vloeren dienen sowieso goed voorbereid te worden. Schuren en etsen met Polyfilla Pro S610 is hier de regel.

  • Giet Polyfilla Pro S610 onverdund op de vloer.
  • Verdeel en schuur het product met een schuurborstel.
  • Laat een halfuurtje inwerken (etsen).
  • Verwijder het product met een aftrekker en spoel na met water.
  • Laat de vloer vervolgens goed drogen.
  • De hechting wordt nog beter als het oppervlak extra geschuurd wordt.
beschadigde geschilderde garagevloer

Respecteer de voorgeschreven laagdikte
 

Indien er te weinig verf is aangebracht kan het wel eens mislopen bij de hechting aan de ondergrond. Te dunne verflagen zijn watergevoeliger. Ze sluiten minder af en dit heeft een negatieve impact op de hechting. Respecteer daarom de aangegeven laagdiktes en rendementen. Deze info kan je steeds terugvinden op de technische fiche.

Hou de temperatuur in de gaten
 

De vochtigheidsgraad van de ondergrond mag de maximaal toegelaten 5% niet overschrijden. Dit is zeer ‘droog’!

Wat betreft de omgevingstemperatuur is een minimum van 10°C de regel en bij epoxy vloerverven zelfs 12°C. Bij temperaturen boven de 22°C zal de verf merkbaar sneller drogen.

Voor de ondergrond temperatuur adviseren we rekening te houden met temperatuur van minstens 3°C boven het dauwpunt(*). Voor epoxyverven geldt hier een minimum van 14°C. Bij een te koude ondergrond zal de reactie van 2 componenten verf vertraagd worden waardoor de filmvorming negatief wordt beïnvloed.

Om dezelfde reden mag de relatieve vochtigheid in de ruimte waarin de vloerverf wordt geschilderd maximaal 70% zijn.

(*) Dauwpunt: de temperatuur waarop de lucht verzadigd is met waterdamp. In contact met een koud oppervlak treedt er condensatie op.

Hoe maak je een vloerverf anti-slip?
 

Bij vloerverfapplicatie met Trimetal Stelfloor Epoxy Hydro kan je in de nog natte tweede verflaag vuurgedroogd zand, zilverzand of ander anti-slipgranulaat instrooien.

Na droging borstel je het overtollige zand weg en breng je nog een derde verflaag aan. De scherpte van de zandkorrels wordt zo afgerond en het oppervlak wordt beter onderhoudbaar.

geschilderde anti-slip  parkeervlakken

Hulp nodig?
 

Heb je twijfels of wens je graag technisch advies? Aarzel dan niet en neem contact op met de Technical Account Manager in je regio  voor een advies op maat of contacteer de technische helpdesk op 02 254 25 00.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.