buitengevel met vervuilde crepi
Tips en aandachtspunten voor schilderwerken op vervuilde crepi gevels

PLAN VAN AANPAK BIJ CREPI GEVELS

Op veel gevels of geveldelen is sierpleister of zogenaamde ‘crepi’ geplaatst. Na verloop van tijd kunnen zich echter problemen voordoen die de crepi ontsieren, zoals vervuiling door mosvorming die zich in de structuur vastzetten of vochtproblemen die leiden tot beschadiging van het oppervlak.

Zowel bij vochtproblemen als bij vervuiling door mosvorming zal de gevel daarna overschilderd moeten worden. Belangrijk voor het starten van de schilderwerken is het juist inschatten van het type crepi én steeds te starten met een grondige reiniging van de ondergrond.

 

Heb je te maken met vochtproblemen?

Dan zal hoe dan ook eerst de oorzaak van het probleem moeten aangepakt worden alvorens de crepi te herstellen (deze herstellingen blijven steeds min of meer zichtbaar).

Daarna kan je overstappen op de reiniging en afwerking.

crepi gevel met groenaanslag

Heb je te maken met groenaanslag?

Veel sierpleisters zijn vervuild of hebben te lijden hebben onder groenaanslag. Dit probleem kan je eenvoudig aanpakken met Polyfilla Pro S705.

  • Breng het product ruim aan met een blokborsel of vernevelaar.
  • Laat het product vervolgens 1 dag inwerken.
  • Je hoeft in principe niet na te spoelen!

Handige tip: Reinig je gevels met hogedrukreiniger na het gebruik van anti-groenaanslag S705 of andere schoonmaakmiddelen? Werk dan altijd van onder naar boven. Zo voorkom je verticale streepvorming na opdroging.

Let op: Minerale pleisters zijn erg gevoelig. Om de structuur van de crepi niet te beschadigen mag je dus niet op volle kracht en op te korte afstand spuiten.

Voor meer informatie over de juiste reiniging met Polyfilla Pro S705 anti-groenaanslag en de hogedrukreiniger: bekijk deze video

 

Bepalen van type sierpleister

Aangezien er verschillende soorten crepi bestaan, zal je als schilder moeten inschatten over welke crepi het gaat en op basis hiervan het geschikte verfsysteem selecteren.

Hoe bepaal je dit?

  • Een minerale (kalk) crepi of zogenaamde krabpleister is minder vast en hard. Deze crepi’s zijn grover van structuur en erg poreus. Bij benatten met water zal de kleur verdonkeren. Bij opdrogen keert de oorspronkelijke kleur terug.
  • Siliconen gebonden crepi’s en acrylaat gebonden crepi’s zijn vaster en harder en minder gestructureerd. Bij benatten is er geen verkleuring. Deze crepi’s laten zich gemakkelijk afwassen.

 

Aanpak bij minerale crepi, silicaat of siliconen gebonden crepi

Als het een minerale crepi (krabpleister), een silicaat of siliconen gebonden crepi betreft, dient het groot ademend vermogen van deze sierpleisters maximaal gerespecteerd te worden.

De meeste acrylaatverven zijn niet ademend genoeg en zullen deze crepi’s verstikken. Door dat waterdamp wordt ingesloten zullen de minerale- en silicone gebonden crepi’s gaan rotten en uitéén vallen. Om die reden worden veelal verven op basis van siloxaanbindmiddel aanbevolen. Dit soort verven heeft immers een zeer groot ademend vermogen.

Trimetal heeft met Globaxane Mat, een gevelverf op basis van siloxaanbindmiddel, een technisch hoogwaardige oplossing in het gevelassortiment.

De microporositeit of m.a.w. waterdampdoorlatendheid van siloxaanverven is immers vergelijkbaar met die van kalkverven en silicaatverven . Het verschil zit hem in de duurzaamheid. Een gevelverf op basis van siloxaan zoals Globaxane Mat is merkbaar duurzamer dan een silicaatverf.

Dankzij een verbeterd receptuur garandeert Globaxane Mat een uitstekende buitenduurzaamheid: je schilderwerk is langer bestand tegen groenaanslag en behoud zijn kleur door hoge UV weerstand.

 

Er zijn gevels in goede toestand waar met Globaxane Mat rechtstreeks op de oude crepi geschilderd wordt. In dit geval is dit een goed verfsysteem:

  • Een grondlaag Globaxane Mat 10% verdund met water
  • 1 à 2 afwerklagen onverdund naargelang noodzaak en/of kleurkeuze

 

Indien blijkt dat de oude pleister erg zanderig of poederig is, raden wij aan om deze te fixeren met Trimetal Globacryl Hydrofix

  • 1 laag verdund met ca. 20 % water om overfixatie te voorkomen
  • Als afwerking kunnen 2 volle lagen Globaxane Mat meestal volstaan.
  • Bij grote kleurwisseling kan uitzonderlijk een derde laag nodig zijn.

 

Aanpak bij crepi op basis van acrylaathars

Dit type sierpleister kan eenvoudig overschilderd worden met een acrylaat gevelverf, zoals Globacryl Facade of Globacryl Villa Mat.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Krijg je graag ondersteuning op de werf of een specifiek technisch advies voor jouw project?

Contacteer Trimetal voor een technisch advies op maat!

 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.