Spuitapplicatie

HOE START JE MET VERSPUITEN VAN MUURVERF?

Elk product heeft z’n unieke applicatie eigenschappen. Elke applicatiemethode kent z’n eigen technieken. Wij helpen je graag op weg met enkele algemene richtlijnen bij spuitapplicatie van muurverven. 

Algemene info en richtlijnen

Muurverven worden bij voorkeur airless verspoten.

Het principe hierbij is dat verf onder hoge druk door een zeer fijne ellipsvormige opening wordt gepompt. De verf wordt zo fijn verdeeld. 

Op de zogenaamde spuittips staan de grote van de spuitopening en de hoek van het spuitbeeld aangeduid. 

Voorbeeld van een spuittip 517

  • Het eerste cijfer duidt de spuitbreedte aan. 

Hierbij duidt 5 op een spuithoek van 50°. Deze 5 vermenigvuldigd met 5 = 25 cm spuitbreedte (op 30 cm afstand). 

  • De twee laatste cijfers staan voor de diameter van de spuitopening in duizendste inch. 

Het getal 17 staat voor 0,017 inch spuitopening.

Voor muurverven is een spuitopening van 0,017 inch meestal de goede keuze. Bij meer viskeuze muurverven of bij koude zal een grotere opening (bv. 0,019 inch) nodig zijn. Muurverven met een lagere viscositeit worden dan weer met een fijnere spuittip gespoten. (bv. 0,015 inch ).

De juiste spuitdruk vind je gemakkelijk door de druk stelselmatig te verhogen tot de storende ‘tailing’ verdwenen is. Het spuitbeeld is nu perfect egaal. De gangbare druk op een muurverf met een standaard spuit tips ligt tussen 160 à 190 Bar. Met spuitips met voorverneveling kan de druk beperkt worden tot ca. 110 à 150 Bar. Let op: deze gegevens zijn indicatief.  Naargelang het soort muurverf en de omstandigheden waarbij gespoten moet worden kunnen deze cijfers afwijken.

Een spuittip met voorverneveling laat in veel gevallen toe om moeilijk verspuitbare verven toch mooi te verspuiten. 

 

Nog enkele tips: 

  • Een goed onderhouden airless-machine is steeds startklaar. Een goede reiniging van de machine is dus van groot belang. 
  • Gebruik steeds de correcte en propere filters voor zowel de pomp als het pistool . Voor muurverven zijn pistoolfilters van 60 mesh aangewezen.
  • Door de band worden muurverven niet verdund bij airlessapplicatie. Wenst u de verf toch te verdunnen dan zal de spuitopening logischerwijs kleiner moeten zijn. 
  •  Het is belangrijk om met het spuitpistool loodrecht en parallel ten opzichte van het te spuiten oppervlak te bewegen. Spuit op een afstand van circa 30 à 35 cm. 
  • Om te veel spuitnevel (‘overspray’) te vermijden wappert men met het spuitpistool niet te ver voorbij buiten de hoeken.

 

Wist je dat … 

Het is niet ongewoon dat er soms dikke druppels verf ontsnappen aan het spuitpistool. Dit fenomeen doet zich meestal voor bij het inzetten van de spuitbeweging, op het moment dat de ‘trekker’ wordt overgehaald. De verklaring is dat verf die nog in de spuittip zit of verf die nog vooraan de spuittip zit, niet of onvoldoende wordt verstoven en zo een druppel vormt. Deze verfspat krimpt of vloeit uit tijdens het drogen en zal meestal na het drogen niet meer zichtbaar zijn.

Nieuwe spuittips

'Nieuwe ontwikkelingen in de airless-spuitapparatuur zijn zonder twijfel een zeer goede zaak. Zo ook met de nieuwe spuittips van Graco en Wagner. Niet alleen door de lagere spuitdruk en de beperktere ‘overspray’ maar ook de daaraan verbonden mindere snelle slijtage van de spuittips.

Trimetal experts bevelen Wagner HEA Pro Tip 517 of Graco LP tip 517 aan bij verspuiten van muurverf, hiermee heb je duidelijk minder spuitnevel. Als extra voordeel kan je als schilder rustiger en meer gecontroleerd spuiten door de zachtere spuitwaaier.

Spuitcondities voor Trimetal muurverf

De indicatieve spuitcondities (druk, type spuittip, …) voor elke Trimetal muurverf kan je steeds terugvinden op de technische fiches. 

Hou ook steeds rekening met de omgevingsfactoren (temperatuur, luchtvochtigheid, …) tijdens applicatie. 

Hulp nodig?

Heb je twijfels of wens je graag technisch advies? Aarzel dan niet en neem contact op met de Technical Account Manager in je regio  voor een advies op maat of contacteer de technische helpdesk op 02 254 25 00.  

Fetching the data, plz wait..