HOE START JE MET VERSPUITEN VAN MUURVERF?
Elk product heeft z’n unieke applicatie eigenschappen. Elke applicatiemethode kent z’n eigen technieken. Wij helpen je graag op weg met enkele algemene richtlijnen bij spuitapplicatie van muurverven.
Welkom bij Sikkens
Of met e-mail
Welkom bij Sikkens
Of met e-mail
Voorwaarden
Bedankt
voor het registreren
Registratie compleet
vergeten Wachtwoord?
Vul het e-mailadres in dat hoort bij jouw account
Change Password
Wachtwoord succesvol veranderd.
vergeten Wachtwoord??
Zou je even de tijd willen hebben om 3 vragen te beantwoorden
Bedankt!
We sturen je af en toe kleurrijk nieuws.
Account verwijderen
Elk product heeft z’n unieke applicatie eigenschappen. Elke applicatiemethode kent z’n eigen technieken. Wij helpen je graag op weg met enkele algemene richtlijnen bij spuitapplicatie van muurverven.
Muurverven worden bij voorkeur airless verspoten.
Het principe hierbij is dat verf onder hoge druk door een zeer fijne ellipsvormige opening wordt gepompt. De verf wordt zo fijn verdeeld.
Op de zogenaamde spuittips staan de grote van de spuitopening en de hoek van het spuitbeeld aangeduid.
Hierbij duidt 5 op een spuithoek van 50°. Deze 5 vermenigvuldigd met 5 = 25 cm spuitbreedte (op 30 cm afstand).
Het getal 17 staat voor 0,017 inch spuitopening.
Voor muurverven is een spuitopening van 0,017 inch meestal de goede keuze. Bij meer viskeuze muurverven of bij koude zal een grotere opening (bv. 0,019 inch) nodig zijn. Muurverven met een lagere viscositeit worden dan weer met een fijnere spuittip gespoten. (bv. 0,015 inch ).
De juiste spuitdruk vind je gemakkelijk door de druk stelselmatig te verhogen tot de storende ‘tailing’ verdwenen is. Het spuitbeeld is nu perfect egaal. De gangbare druk op een muurverf met een standaard spuit tips ligt tussen 160 à 190 Bar. Met spuitips met voorverneveling kan de druk beperkt worden tot ca. 110 à 150 Bar. Let op: deze gegevens zijn indicatief. Naargelang het soort muurverf en de omstandigheden waarbij gespoten moet worden kunnen deze cijfers afwijken.
Een spuittip met voorverneveling laat in veel gevallen toe om moeilijk verspuitbare verven toch mooi te verspuiten.
Het is niet ongewoon dat er soms dikke druppels verf ontsnappen aan het spuitpistool. Dit fenomeen doet zich meestal voor bij het inzetten van de spuitbeweging, op het moment dat de ‘trekker’ wordt overgehaald. De verklaring is dat verf die nog in de spuittip zit of verf die nog vooraan de spuittip zit, niet of onvoldoende wordt verstoven en zo een druppel vormt. Deze verfspat krimpt of vloeit uit tijdens het drogen en zal meestal na het drogen niet meer zichtbaar zijn.
'Nieuwe ontwikkelingen in de airless-spuitapparatuur zijn zonder twijfel een zeer goede zaak. Zo ook met de nieuwe spuittips van Graco en Wagner. Niet alleen door de lagere spuitdruk en de beperktere ‘overspray’ maar ook de daaraan verbonden mindere snelle slijtage van de spuittips.
Trimetal experts bevelen Wagner HEA Pro Tip 517 of Graco LP tip 517 aan bij verspuiten van muurverf, hiermee heb je duidelijk minder spuitnevel. Als extra voordeel kan je als schilder rustiger en meer gecontroleerd spuiten door de zachtere spuitwaaier.
De indicatieve spuitcondities (druk, type spuittip, …) voor elke Trimetal muurverf kan je steeds terugvinden op de technische fiches.
Hou ook steeds rekening met de omgevingsfactoren (temperatuur, luchtvochtigheid, …) tijdens applicatie.
Heb je twijfels of wens je graag technisch advies? Aarzel dan niet en neem contact op met de Technical Account Manager in je regio voor een advies op maat of contacteer de technische helpdesk op 02 254 25 00.
Voeg een nieuwe klus toe
Voeg een nieuwe klus toe
Klus bewerken
Klus verwijderen
Weet je het zeker? Alle aantekeningen, foto's en opgeslagen items worden verwijderd.
Bewaar in favorieten
Bewaar in Mijn Werk
Voeg toe aan klus
Bewaar in Mijn Werk