WELKE SPOUWMUREN KOMEN IN AANMERKING VOOR SCHILDERWERKEN?

Is je volgende buitenproject een gevel waar in de spouw na-isolatie is geïnjecteerd of een gevel met na-isolatie van het buitenblad waarop sierpleister is aangebracht? Lees dan even aandachtig verder, want alles draait er dan rond om mogelijke problemen met de vochthuishouding in het binnen- en buitenblad van het gebouw te vermijden.

SPOUWMUREN

Om gevels met na-isolatie van de spouw te schilderen geldt een eenvoudig 2 stappen-plan:

1. Is het een onbehandelde/ongeschilderde ondergrond? 

2. Zoja, is er geen sprake van verhoogde vochtwaarden?

En één belangrijke vuistregel: altijd schilderen met een zeer waterdamp-open verfsysteem.

 

Jouw enige optie: zeer waterdamp-open verfsysteem

De meeste Trimetal professionele gevelverven zijn zeer laag waterdoorlatend tot zelfs waterafstotend. Dit betekent dat er zeer weinig tot geen vloeibaar water van buiten af doorheen de verffilm tot in de ondergrond dringt. Het is echter de waterdampdoorlaatbaarheid of het ademend vermogen van een gevelverf die hier een grote rol spelen.

Bij gevels met na-isolatie van de spouw is ons dwingend advies te schilderen met een gevelverf op basis van een siloxaanbindmiddel met een waterdampdoorlatendheid waarbij de µd H²O kleiner is dan 0,05 meter (volgens norm NBN EN 1062-1). Dit is ook de aanbeveling van Buildwise (de nieuwe naam voor het WTCB).

Geschikte product binnen het Trimetal assortiment hiervoor is Trimetal Globaxane Mat

tabel met overzicht waterdampdoorlaatbaarheid trimetal gevelverven

Heb je te maken met een renovatie: geschilderde en niet beschadigde ondergrond? 

Indien de gevel al geschilderd was in een te weinig ademend verfsysteem (acrylaat) dan dienen die oude lagen eerst verwijderd te worden tot op de kale gevelsteen. 

Daarna kan je weer afwerken met een gevelverf op siloxaan-basis, zoals Trimetal Globaxane Mat.

 

spouwmuurisolatie met geinjecteerde na-isolatie

Heb je te maken met afwerking in sierpleister? 

Hetzelfde advies geldt voor gevels (met of zonder isolatie van het buitenblad) waarbij er afgewerkt werd met een minerale sierpleister en die overschilderd dient te worden.  

Willen we rotting van deze pleister vermijden dan moeten ook hier de verflagen maximaal waterdampdoorlatend zijn. Bij uitbreiding raden wij aan om, indien gevraagd, alle op na-isolatie aangebrachte sierpleisters met een verf op basis van siloxaan te schilderen, zoals Trimetal Globaxane Mat. het waterdampdoorlatend vermogen verkleinen. Ook milieuverontreiniging of vervuiling kan in dit verband een ongunstig effect hebben. Onder andere fijn stof kan de microporiën te veel afdekken.

 

schilderen gevel met sierpleister

Heb je te maken met een gevel in beton? 

Hier speelt de problematiek rond betonrot een cruciale rol. Wapeningsijzer dat zich te dicht aan de buitenschil van het beton bevindt zou – in een neutraal milieu dat veroorzaakt is door reactie van H²O en CO² en kalcium – kunnen gaan roesten en uitzetten. Hierdoor wordt het beton aan de buitenzijde weggedrukt en beschadigd. Dit fenomeen noemt men betonrot.

Gevels in beton schilder je dus best met een verf die minder dampdoorlatend is, zoals Trimetal Globacryl Façade of Globacryl Murflex

Het moet de bedoeling zijn om het binnendringen en reageren van waterdamp (H²O) en koolzuurdioxide (CO²) (=carbonatatie) in het beton te remmen en te beperken. 

Door het beton te schilderen met een carbonatatieremmend verfsysteem voorkomt men betonrot. Hierbij is een µd CO² die groter is dan 50 meter de norm.

In het gevelverfassortiment van Trimetal vind je hoogkwalitatieve acrylaatverven die carbonatatieremmend zijn, zoals Trimetal Globacryl Façade of Globacryl Murflex

Betonnen gevel schilderen

Heb je twijfels of wens je graag technisch advies? Aarzel dan niet en neem contact op met de Technical Account Manager in je regio  voor een advies op maat of contacteer de technische helpdesk op 02 254 25 00.  

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.