DE JUISTE LAAGDIKTE KIEZEN
Tips en tricks omtrent laagdiktes
Welkom bij Sikkens
Of met e-mail
Welkom bij Sikkens
Of met e-mail
Voorwaarden
Bedankt
voor het registreren
Registratie compleet
vergeten Wachtwoord?
Vul het e-mailadres in dat hoort bij jouw account
Change Password
Wachtwoord succesvol veranderd.
vergeten Wachtwoord??
Zou je even de tijd willen hebben om 3 vragen te beantwoorden
Bedankt!
We sturen je af en toe kleurrijk nieuws.
Account verwijderen
Tips en tricks omtrent laagdiktes
Er is een wezenlijk dikteverschil tussen de ‘natte laagdikte’ van aangebrachte verf en de uiteindelijke ‘droge laagdikte’ na droging. Door het verdampen van het oplosmiddel, water of solvent, zal de natte verflaag aan dikte verliezen. Misschien heb je al gemerkt dat een watergedragen lak in vergelijking met het solventeuse equivalent, bij gelijke natte laagdikte na het droogproces minder droge laagdikte overhoudt. De reden hiervoor ligt bij de niet-vluchtige bestanddelen in de verf. We noemen dit de vaste stoffen. Het is goed om weten dat het vastestofgehalte in watergedragen lakken beduidend lager is dan bij de solventeuse lakken. Hiermee rekening houdend en bewust van het feit dat laagdikte belangrijk is, kan je hierop inspelen en je watergedragen lak dikker aanbrengen om daar waar duurzaamheid belangrijk is (buiten), voldoende droge laagdikte over te houden. Kortom, waar we watergedragen lak buiten willen schilderen, zullen we voldoende laakdikte moeten genereren!
De wijze waarop je verf aanbrengt heeft impact op de natte laagdikte. Ervan uitgaande dat we als professionele schilder een mooi verzorgd ‘verf-resultaat’ wensen te realiseren dienen we rekening te houden met de mogelijkheden en beperkingen die verfborstel en verfrol ons bieden.
Met een verfborstel kun je in principe een dikkere verflaag aanbrengen dan met een lakrolletje. Als de verf gelijkmatig verdeeld is op het te schilderen oppervlak zal deze niet gaan doorhangen en gordijnen of lopers vormen. Verticale borstelstrepen schuiven in elkaar, spannen op. Natuurlijk moet men rekening houden met de wetten van de zwaartekracht… te veel is te veel!
Met een rolletje print men als het ware dotjes verf. Als men nu met een lakrolletje veel verf aanbrengt, zullen deze dotjes weinig esthetisch gaan doorhangen of een sinaasappelhuid-effect genereren. Bij rolapplicatie van zowel watergedragen lakken als solventeuse lakken is het raadzaam om niet meer dan 60 micron natte laagdikte aan te brengen. Met de borstel kan en moet men watergedragen lakken lijvig schilderen (minstens 100 micron). Solventeuse lakken mag men veel dunner borstelen.
In onderstaande overzicht vindt men de aanbevolen natte laagdikte bij de gekende Trimetal lakken.
Low Solvent Alkyds: Permaline PU Satin
LSA Thixotroop: Permaline Decor Satin
PU Acrylaten : Permacryl PU Mat
Hybriden/Tribriden : Permacryl FX Satin
Spuitkwaliteiten: Permacryl PU Satin Spray
Natte laagdikte kan je meten door een ‘laagdiktekam’, of ‘laagdiktemeter’ even in de verffilm te duwen en vervolgens de aangebrachte laagdikte af te lezen.
Een ander middel is het het ‘laagdikte wieltje’, waarbij men in de natte laag rolt waarna men kan zien tot waar de verf het middelste wieltje raakt en overeenkomstig het aantal microns aflezen. (één micron is gelijk aan één miljoenste meter of één duizendste millimeter)
Ook droge laagdikte kan gemeten worden maar deze apparatuur is minder toegankelijk. Hiervoor kan je beroep doen op het Trimetal technische team, wij hebben zo’n apparatuur ter beschikking, lees ook artikel buitenwerken gepland.
Je kan de droge laagdikte berekenen met volgende formule: (Natte laagdikte x Volume % vaste stof)/100= Droge laagdikte
De natte laagdikte kan je meten op bovenstaande methode. Het volumepercentage van de vaste stof kan je vinden op het technische fiche van je gekozen verf.
Voeg een nieuwe klus toe
Voeg een nieuwe klus toe
Klus bewerken
Klus verwijderen
Weet je het zeker? Alle aantekeningen, foto's en opgeslagen items worden verwijderd.
Bewaar in favorieten
Bewaar in Mijn Werk
Voeg toe aan klus
Bewaar in Mijn Werk