Dit wordt een feestjaar!

Dit jaar bestaat Trimetal 110 jaar! Een verjaardag waar we erg trots op zijn en die we dan ook het hele jaar lang uitgebreid zullen vieren.
Maar laten we eerst even terug gaan naar het prille begin van Trimetal …

Hoe het allemaal begon

De geschiedenis van Trimetal grijpt terug tot de grote periode van industrialisering van het vroegere Europa. Eeuwenlang heeft de verfnijverheid haar artisanaal karakter behouden om vervolgens het industriële tijdvak binnen te treden. Samen met die industrialisering zag ook Trimetal het levenslicht.

In 1870 stichtte een Belgische ingenieur de Maastrichtse Zinkwit Maatschappij (M.Z.M.), een kleine fabriek in Nederlands-Limburg die zinkoxyde produceerde. Rond de jaren 1900 verscheen lithopone, een nieuwe witte kleurstof op de markt. De M.Z.M. besloot zijn product niet alleen in poeder- maar ook in pastavorm te verkopen. Zo kon de schilder deze rechtstreeks op de werf aanwenden bij de bereiding van zijn verven. Dat is ook één van de redenen waarom de M.Z.M. rond die periode zijn eerste fabrieken oprichtte.

Uitbreiding van Nederland naar België

Ook in België begon men in 1904 met het bouwen van fabrieken. Dit gebeurde via C.P.S., de voorloper van Trimetal. Trimetal was de merknaam van ‘fijngewreven witten’. Deze naam is afgeleid uit drie metalen: Zink, Lood en Barium.

Op 26 juli 1913 werd de firma ‘Stella’ genoemd. Stella, dat door de bedrijfsleiding van MZM aangewezen was als pilootfabriek in de ontwikkeling van producten, werd in 1914 te Machelen ondergebracht. Onmiddellijk na WO I werd er gestart met de fabricatie van een heel productiegamma van verf, stopverven en gemengde kleurstoffen.

Na een bombardement in de jaren ‘40, werd de fabriek heropgebouwd en werd er een nieuwe oriëntatie gegeven aan de activiteiten van de firma. Stella stapte af van het leveren van gemalen wit en richtte zich op het maken van verven, vernis en verdunners klaar voor gebruik.

De komst van latex, de verf-met-water

In 1953 werd voor Stella een periode van wetenschappelijke en technologische hervorming ingeluid. Zo stelden ze als een van de eersten een verf in waterachtige dispersie ter beschikking van haar klanten, de zogenaamde Latex. Deze stond al snel bekend als het meest gebruikte product voor wandbekleding. Het succes van dit nieuwe type verf-met-water “Ste-latex”, tevens een ecologische verf avant la lèttre, was zo overweldigend dat het de verdwijning meebracht van de tot dan vertrouwde manieren van gevelschildering. Tegelijkertijd zette het de binnenhuisinrichting op z’n kop doordat het papieren behang steeds meer naar de achtergrond verdween.

Van Stella naar Trimetal

In 1963 werd de firma omgedoopt tot ‘Trimetal’ om geen belemmering te zijn voor fabricatie en verkoop in Frankrijk waar de naam ‘Stella’ reeds gedeponeerd was door een andere firma. Rond dezelfde periode werd Trimetal overgenomen door Nobel Industries. In 1994 werd de Nobelgroep opgenomen door AKZO. Zodoende maakt Trimetal deel uit van AkzoNobel.

Een eeuw oud maar springlevend

In 2004 werd Trimetal 100 jaar oud, een verjaardag die uitgebreid gevierd werd. Al was het maar om aan te tonen dat - zelfs met 100 jaar achter de kiezen - Trimetal nog steeds springlevend is!

De laatste jaren werd er dan ook hard gewerkt aan een optimalisering van het assortiment. Door voortdurend in contact te blijven met de vakman kan Trimetal snel inspelen op de vragen en behoe

ften van de hedendaagse schilder en zo een complete waaier van diensten en verfsystemen aangebieden, afgestemd op de vele toepassingen in de markt. Nieuw in het assortiment is Magna sinds 200X, een toplijn binnenmuurverven met Magnaprim (ideaal voor grondlagen), Magnacryl (muurverf op basis van acryl) en Magnatex (muurverf op basis van latex).

Ook op communicatievlak houdt Trimetal de vinger aan de pols. In 2012 werd met trots de nieuwe, mooie en consistente communicatiestijl voorgesteld, inclusief gloednieuwe website.

2013 stond in het teken van de opening van de Trimetal Paint Centers waar vakmannen steeds terecht kunnen voor een compleet en professioneel assortiment, de nieuwste kleurenmengtechnologie en een uitgebreide technische know-how.

Elke reden om te vieren is een goede reden

In 2014 is het alweer feest want dan mag Trimetal 110 kaarsjes uitblazen! Trimetal wil er een heus feestjaar van maken met allerlei leuke en dynamische activiteiten waar alle partners met veel plezier bij betrokken worden. Hip hip hoera voor Trimetal dus; en dat ze er nog vele jaren mogen bij doen!