In deze coronatijden is het aan te raden om, naast een goede handhygiëne, frequent aangeraakte oppervlakken en gedeelde gebruiksvoorwerpen op regelmatige basis te reinigen en/of te desinfecteren. Maar hoe doe je dit op een correcte manier voor een geschilderde ondergrond?

Gebruik steeds water

Gebruik steeds water bij het reinigen van een verffilm. Doe je dit niet, dan stijgt de temperatuur van het oppervlak door de droge wrijving, en gaat de verffilm sneller opglanzen. Je gaat de verf als het ware oppolieren. Zowel een matte, zijdeglanzende als een glanzende verffilm zijn onderhevig aan opblinken bij droog reinigen met een doek. Hoe matter de verf, hoe sneller dit gaat en hoe duidelijker dit zichtbaar wordt. Het gebruik van water beperkt de wrijfweerstand bij reinigen, wat het opglanzen zoveel mogelijk beperkt. Een matte of halfmatte verffilm reinig je best door te deppen met een natte doek, zacht zeemvel of natuurspons. Wrijven gaat de film eveneens doen opblinken. Een zijdeglanzende of glanzende verf mag je wel reinigen met water en spons in een wrijvende beweging. Beperk echter de druk die je uitoefent op de ondergrond.

Reinig steeds met PH-neutrale producten

Het reinigen van verfsystemen kan het beste worden uitgevoerd met PH- neutrale reinigingsmiddelen die tevens oplosmiddelvrij zijn. Het gebruik van niet PH- neutrale producten of producten met een oplosmiddel erin kan leiden tot beschadigen en zelfs verkleuren van het verfsysteem. Met name bij het reinigen van muurverven en watergedragen lakken leiden alcoholen tot het beschadigen van de verflaag. Alcohol is namelijk een oplosmiddel voor dit type producten. Raadpleeg altijd de technische informatie van het reinigingsmiddel en doe desnoods een test om te zien of het middel geschikt is voor de ondergrond. Reinigingsmiddelen welke voor zowel watergedragen als oplosmiddelhoudende verfsystemen gebruikt kunnen worden zijn:

- Polyfilla PRO S600* verdund met water.
- Afwasmiddel met een neutrale PH waarde


Reinigen voor de start van schilderwerken

Oude poreuze muurverven worden beter niet afgewassen alvorens te overschilderen. Het afwassen doet vaak meer kwaad dan goed. Een eenvoudig testje leert of de oude laag al dan niet poreus is: wrijf met een natte spons over de verffilm. De verf is poreus als het water wordt opgenomen in de film. Afwassen heeft hier weinig zin. Het eventuele vuil of vet wordt niet verwijderd, maar in de poriën gewreven. Bovendien kunnen minder kwalitatieve verven aanzwellen en loskomen van de ondergrond. Dergelijke poreuze verflagen kan je bijgevolg het beste rechtstreeks gaan overschilderen met een passende grondlaag, en dit dus zonder vooraf te reinigen. Oude, niet poreuze muurverven worden beter wel vooraf gereinigd. Gebruik hiervoor water waaraan Polyfilla Pro S600* is toegevoegd. Laat de muur een nachtje rusten voor je verder werkt. Oude lakverven ga je eveneens best reinigen voor je ze schuurt. Beide bewerkingen kan je ook combineren door schurend te ontvetten met Polyfilla Pro S600 en Scotch Brite. Spoel nadien grondig na met zuiver water.


*Toepassing van Polyfilla PRO S600: Voor normaal gebruik, ongeveer 35 ml aan 5 l water toevoegen, naspoelen is niet vereist. Bij sterk vervuilde ondergronden dient de concentratie te worden verhoogd. Naspoelen is in dat geval altijd noodzakelijk.
Laden