Plan van aanpak

Maak voor je begint een plan van aanpak. Denk na over hoe je het makkelijkst je ladder en stelling verplaatst en waar je het beste start met je schilderwerken. Zo voorkom je vast te zitten en kan je steeds vlot verder werken. Klinkt logisch, maar bespaart je heel wat extra werk als je goed plant!

Ook is het belangrijk om de huidige toestand van de gevel in acht te nemen: kies op basis van de ondergrond voor een volledig verfsysteem, met primer, eventueel tussenlaag en afwerking. Zo bekom je gegarandeerd een duurzaam eindresultaat.

Met het divers aanbod aan Globa gevelverven vind je voor elke situatie het geschikte product. Hieronder enkele tips;

  • Gevels die kleine, haarbarstjes of windbarstjes vertonen kan je schilderen met een elastische, barstoverbruggende gevelverf. In dit verband zijn bij Trimetal zijn ‘Globacryl Murflex’ en ‘Globaxane Flex’ prima keuzes. Let op: Grote, diepe barsten dienen eerst opgezuiverd en vervolgens gevuld te worden met bv. ‘Polyfilla Pro X 300’.
  • Zijn de spouwen gevuld met na-isolatie, werk dan enkel met een zeer waterdamp-open verfsysteem op basis van siloxaan bindmiddel. Trimetal raad voor deze toepassing ‘Globaxane mat’ aan.
  • Gevels geschilderd in een acrylaat gevelverf zijn niet geschikt om te injecteren met na-isolatie. De acrylaatverf is immers onvoldoende ademend. Er zouden op termijn grote problemen ontstaan met de vochthuishouding van de gevel en de verf zal afbladderen. Wenst men desalniettemin de spouw toch te vullen met isolatie. Dan zal men de acrylaatverf volledig moeten verwijderen door zandstralen. De schilder kan vervolgens herschilderen met de zeer ademende ‘Globaxane Mat’.
  • Kies je voor een siloxaanverf of vereist de specifieke problematiek van de ondegrond het gebruik van een siloxaanverf? Houdt dan rekening met de relatief beperkte kleurkeuze. Enkele de kleuren die gemaakt worden met pigmenten die ontwikkelen in een siloxaan bindmiddel kunnen gemaakt worden. Geen nood het zijn alle kleuren uit de Trimetal Facade Kleurenwaaier!
  • Verf je horizontale of licht schuine oppervlakken aan gevels zoals bv. tuinmuren en steunberen? Om vorstschade te voorkomen, geef je deze delen best enkele extra verflagen zodat hemelwater niet kan doordringen in de onderliggende stenen. In veel gevallen worden horizontale vlakken beter afgedekt met blauwe hardsteen of zink.
Bekijk hier de verschillende Globa gevelverven en hun eigenschappen

Buitenduurzaamheid

Ongeacht de beginsituatie is het altijd belangrijk om te denken aan de buitenduurzaamheid: bouw een volledig verfsysteem op waarbij je zeker de laagdikte respecteert. Hoe meer laagdikte, hoe beter de ondergrond beschermd is!

Door te kiezen voor een dekkende buitenmuur primer zoals ‘Globaprim Hydro’ bouw je meer laagdikte op en bied je betere bescherming.

Hou rekening met de zonbelasting van de oppervlakte. De oppervlaktetemperatuur tussen een witte en zwarte ondergrond kan tot 40°C verschillen. Voor een witte versus een donkere kleur is er dus een verschil in de buitenduurzaamheid bij éénzelfde product.

Herbekijk hier de Trimetal webinar rond buitenschilderwerken, met ook enkele nuttige tips.

Laden