“Thermowood®”, ”Fraké ®, “Accoya®” of “Retiwood®” zijn gepatenteerde namen voor zo genaamd ‘gemodificeerd hout’. Door de grote duurzaamheid van dit hout is schilderen niet echt nodig. Het hout zal mooi gelijkmatig vergrijzen. Maar … wat als men kiest voor een mooi kleurtje: transparant gebeitst of dekkend geschilderd?

Wat is gemodificeerd hout?

Door hout te modificeren of m.a.w. intern structureel en/of chemisch te wijzigen, zal de duurzaamheid opmerkelijk vergroten. Zelfs in die mate dat initieel weinig duurzame houtsoorten zoals bijvoorbeeld den en spar de vergelijking met tropisch hout kunnen doorstaan. Gemodificeerd hout heeft tevens een grotere vormvastheid, is schimmelvrij en niet gevoelig aan insectenvraat.

Het thermisch modificeren van hout gebeurt door het hout in een autoclaaf onder druk te brengen en vervolgens op hoge temperatuur te stomen. Bij thermisch – chemisch modificeren verduurzaamt men bij hoge temperatuur en druk met azijnzuuranhydride. Dir proces noemt men acetyleren.

Kan je gemodificeerd hout schilderen en hoe?

Zoals reeds vermeld, moet thermisch gemodificeerd hout in principe onder normale omstandigheden niet behandeld worden. Het hout zal mooi vergrijzen en men hoeft verder niets te ondernemen. Het kan natuurlijk datmen het nieuwe hout wenst te schilderen of dat men na verloop van tijd toch kleur wenst aan te brengen.

Goed nieuws: Dit kan! In principe kan je de klassieke transparante houtveredelingsproducten - lazuren, beitsen - perfect schilderen op gemodificeerd hout. Bij het kiezen van het verfsysteem moet er natuurlijk steeds rekening gehouden worden met de aard van de constructie: maatvast of niet-maatvast. Ook dekkend schilderen kan zonder problemen. Hier zijn de gekende Trimetal primers en lakken een prima keuze!

Let op: In het geval dat het hout reeds verweerd is, moeten alle vergrijsde vezels verwijderd worden alvorens te schilderen met een transparant of dekkend verfsysteem! Goed schuren of luchtgommen is de boodschap.

Neem een kijkje op onze productpagina voor het Trimetal aanbod transparante en dekkende houtbescherming.

Wens je ondersteuning voor je aan de slag gaat, gezien de nieuwe aard van de ondergrond? Bel onze technische helpdesk op 02 254 25 00 of stel je vraag via het contactformulier.
Laden