Hou rekening met de weersomstandigheden

Het resultaat van je buitenlakwerk is zeer ‘weer-gebonden’. Plan je werk, in de mate van het mogelijke, op dagen met optimale weersomstandigheden. Enkele richtlijnen:

  • Buitenlakwerken – en bij uitbreiding buitenschilderwerken in het algemeen – start je best niet vóór 15 april. De maanden mei/juni en september zijn vaak ideaal. In Juli en augustus daarentegen, zijn de temperaturen soms te hoog om buiten te kunnen schilderen!
    Let op: In het najaar is de kans op nachtelijke condensvorming op de te schilderen ondergrond en op vochtinslag (condens) in de nog natte verflaag zeer groot. We zien reeds problemen in die zin opduiken van af begin oktober.
  • Buiten lakken kan namelijk enkel bij voldoende hoge omgevingstemperatuur (min. 10 °C) en bij niet te hoge relatieve vochtigheid (max. 80 %). De temperatuur van de ondergrond moet hoe dan ook 3 graden boven het dauwpunt liggen.
  • Te warm is uiteraard ook niet goed, dan droogt de verffilm te snel op of zet lucht in de poriën uit en vormt blaasjes in de verffilm. Je schildert op een zonnige dag best NA de zon. De temperatuur zal na de zon dalen en het risico op blaasjes neemt af.

Hou rekening met de ondergrond

De ondergrond is een bepalende factor in je keuze voor een verfsysteem. De juiste primer en afwerking kiezen is belangrijk voor ondermeer de duurzaamheid van je werk. Maar zelfs al kies je het perfecte verfsysteem, de voorbereiding van de ondergrond is cruciaal voor een succesvol eindresultaat.

Indien het hout zwaar vergrijsd is bijvoorbeeld, moet dit eerst weer worden geschuurd tot op de gezonde ondergrond. Klinkt eenvoudig, maar deze goede voorbereiding is nodig. De vergrijsde houtvezels hebben immers geen goede samenhang meer met de onderliggende gezonde houtvezels. Door spanningen in de opéén volgende laklagen is het risico zeer reëel dat de versleten houtvezels los gerukt worden en het verfsysteem afbladdert.

Om blaasjesvorming op grof-porig hout te vermijden kan je best de poriën vullen. Door het kale hout eenvoudig met een sponsje in te smeren met 10 à 15 % met water verdunde ‘Polyfilla Pro F210’ of met ‘Polyfilla Pro F220’ vul je de poriën. Na droging en een lichte schuurbeurt zie je effectief dat de poriën gevuld zijn. Vervolgens schilder je als eerste laag een verdunde alkyde-primer. Deze verflaag zal het Polyfilla Pro vulmiddel consolideren.

Twijfel je over het type hout of voordien gebruikte verfsysteem? Aarzel dan niet om raad te vragen aan je technisch adviseur, die bezorgt je een technisch advies met de noodzakelijke voorbereiding en het beste verfsysteem voor jouw project, afhankelijk van de kleurkeuze, omgeving en ondergrond.

Herbekijk hier de Trimetal webinar over garantie bij lakwerken.

Laagdikte, laagdikte, laagdikte

Zeiden we het al?  Laagdikte! Naast een goede voorbereiding is de opgebouwde laagdikte cruciaal voor duurzaam lakwerk.

Als de ondergrond gezond is, ga je met de verf een bescherming opbouwen. Bij buitenschilderwerk is de droge laagdikte van groot belang. Een verfsysteem verliest gemiddeld 10 à 15 µ droge laagdikte per jaar. Dus hoe hoger de laagdikte, hoe hoger en langer de bescherming.

Wanneer de werken zijn uitgevoerd maar je nog twijfelt of de bescherming wel voldoende is opgebouwd, kan Trimetal altijd ter plaatse komen om een laagdiktemeting uit te voeren. De huidige technologie laat dit toe zonder een destructieve test. Zo ben jij gerust en kom je later niet voor problemen te staan.

Nog een weetje: in het algemeen is een glanzende lak zoals ‘Permaline Brillant’ duurzamer voor buiten. Een hoogglanslak is rijker aan bindmiddel dan lakken met lagere glansgraad.  Men mag in dit verband stellen dat hoe hoger de glans hoe groter de duurzaamheid.  Een matte lak is sowieso uit den boze voor buitentoepassing.

Om voldoende laagdikte te creëren moet men buitenschrijnwerk lakken met de borstel. Met een borstel kan men meer verf aanbrengen en zodus een grotere natte laagdikte bereiken. De met een borstel aangebrachte lak zal mooi vloeien, opspannen. Met een rolletje kan men minder verf aanbrengen. Indien de verf met een lakrolletje toch dik aanbrengt, zal het rolpatroon onder invloed van de zwaartekracht storend gaan doorhangen.

Invloed van de kleurkeuze

Hou bij de kleurkeuze rekening met de zonbelasting van de oppervlakte, zo kan het verschil in oppervlaktetemperatuur tussen een witte en zwarte ondergrond tot 40°C bedragen.

Lakken in donkere kleuren zijn minder duurzaam dan dezelfde producten in lichte kleuren. Donkere kleuren absorberen meer energie/warmte, de lichte kleuren reflecteren de kleurstralen uit het zonlicht meer. Het bindmiddel wordt niet enkel aangetast door de UV-stralen maar de verffilm wordt ook, door de verhoogde warmte, als het ware van binnenuit verzwakt.

Laden