Gevangenis wordt rechtsfaculteit

Oude gevangenis Hasselt

Advocaten in spe achter de tralies? De nieuwe rechtsfaculteit van de universiteit van Hasselt is immers ondergebracht in een 19de-eeuwse gevangenis. Volledig verbouwd, dat wel, zodat het huis van bewaring werd getransformeerd tot een oase van licht, ruimte en openheid.

De oude gevangenis had een stervormig grondplan dat enige gelijkenis vertoonde met een panopticum. Vanuit de centrale bewakingstoren vertrokken meerdere gangen met kleine, donkere cellen. Een aparte gang leidde naar de indrukwekkende toegangspoort aan de Martelarenlaan. Vandaag is er van die akelige gevangenissfeer gelukkig niets meer te bespeuren. De architecten hebben het gebouw totaal getransformeerd met grote glaspartijen, natuurlijke materialen en originele kleuren.

Het gevoel van ruimte wordt versterkt door heldere kleuren te gebruiken en te spelen met verschillende glansgraden. De muren zijn gerold met Trimetal Rollacryl Superlatex. Alle elementen uit hout zijn behandeld met Trimetal Permacryl PU Satin en alle metalen hekwerk werd geschilderd met Steloxine Decor Satin.