DE BALK VAN BEEL

Duurzaam wonen aan de Dijle

Op de oude fabrieksgronden van brouwerij Stella Artois in Leuven is een uniek stadsvernieuwingsproject in opbouw. De nieuwe wijk Tweewaters dankt zijn naam aan de ligging tussen twee waterlopen: de Dijle en de Vaart, in de volksmond bekend als het bierkanaal. In totaal komen er 1200 laagenergiewoningen waar actuele architectuur hand-in-hand gaat met ecologie en leefcomfort. Het leeuwendeel van het terrein blijft onbebouwd en wordt ingericht als een openbaar park.

Tweewaters voorziet volledig in zijn eigen energiebehoefte. De wijk wordt in de toekomst uitgerust met groene stroom en warmte door middel van warmtekrachtkoppeling. Het eerste appartementsgebouw − De Balk − is inmiddels opgeleverd.

Duurzaamheidskampioen

De Balk is het duurzaamste residentiële gebouw in het Europese vasteland. Dat blijkt uit de uitzonderlijk hoge score op het BREEAM certificaat. In het ontwerp is volop rekening gehouden met het milieu: slimme meters voor een efficiënt energieverbruik, oplaadpunten voor elektrische auto’s, balansventilatie, fietsenstallingen... Het gebouw is opgetrokken uit duurzame materialen en uitgerust met de meest geavanceerde akoestische en thermische isolatie. Als kers op de taart won De Balk bovendien de prestigieuze BREEAM Award 2013.

Trimetal kwaliteit

Het schilderwerk op deze werf moest uiteraard voldoen aan de hoogste duurzaamheids- en kwaliteitseisen. Voor de gemeenschappelijke delen koos de bouwheer daarom voor verfsystemen van Trimetal. ‘Het gebouw telt drie aparte inkompartijen voor de appartementen’, aldus Stéphane Beel. ‘We hebben de gangen en trappen zo aangenaam mogelijk gemaakt en voor een maximale lichtinval gezorgd. Zo wordt sociaal contact bevorderd. Je staat hier graag stil voor een praatje met de buren.’ De muren en plafonds zijn strak afgewerkt en geschilderd met Trimetal Magnacryl Prestige Mat. Binnendeuren en andere houten elementen zijn behandeld met Trimetal Permacryl PU Satin, een watergedragen lak met een decoratief, fluweelachtig uitzicht. Alles is wit geschilderd zodat het architecturale lijnenspel optimaal uit de verf komt. ‘Wit is zeker niet saai’, besluit Stéphane Beel. ‘Want wit creëert een waaier van grijstinten. Je krijgt vanzelf nuancering door het natuurlijke lichtspel en door de constellatie van de ruimten.’

PROJECT: De Balk van Beel (Leuven)
PROJECTONWIKKELAAR: Ertzberg (Leuven)
ARCHITECTENBUREAU: Stéphane Beel architecten (Gent)
AFWERKING BINNENHOUT: Trimetal Permacryl PU Satin
AFWERKING MUREN & PLAFONDS: Trimetal Magnacryl Prestige Mat